Tilsvar til vurdering
Fikk ikke den second opinion-vurderingen jeg bestilte
Jeg bestilte time hos Dr. Are Haukåen Stødle for en second opinion etter tidligere fotkirurgi og på grunn av andre fotplager. Dette fremgikk ved bestillingen, og han hadde på forhånd mottatt røntgenbilder og journalnotater fra flere behandlingssteder.
Jeg står foran en mulig avstivning av stortåleddet. Siden dette er et stort og permanent valg, ønsket jeg en uavhengig vurdering av behandlingsforslaget og realistiske alternativer. Jeg var åpen for at avstivning kunne være den beste løsningen. Hensikten var å få faglige innspill som kunne tas med tilbake til behandlingsstedet.
Konsultasjonen startet omtrent 30 minutter forsinket uten forklaring eller beklagelse. Fra starten opplevde jeg kommunikasjonen som kort, irritert og avvisende.
Jeg opplevde ikke at føttene eller problemstillingene mine ble undersøkt grundig nok. Røntgenbildene og journalnotatene ble ikke gjennomgått med meg, og jeg fikk ingen tydelig forklaring på hvilke funn vurderingen bygget på. Jeg fortalte også om smerter i venstre ankel etter en tidligere avstivning. Endret fraspark ble nevnt som mulig årsak, men ankelen ble ikke undersøkt nærmere.
Jeg måtte selv styre samtalen tilbake til stortåen og etterspørre mulige løsninger. Jeg hadde forventet en gjennomgang av inngrepet og eventuelle alternativer, med fordeler og ulemper. Jeg fikk etter min opplevelse ingen tydelig second opinion som jeg kunne ta med tilbake.
Tidlig i samtalen sa Dr. Stødle at han mente jeg «shoppet leger», og han gjentok dette flere ganger. Han sa at slike pasienter var noen man unngikk å operere, at han var redd jeg var i ferd med å «operere føttene mine i stykker», og at jeg ville oppsøke en ny ortoped for å finne løsningen jeg ønsket.
Jeg opplevde dette som svært dømmende. Tidligere vurderinger hos andre ortopeder har hovedsakelig gjeldt andre fotproblemer og ulike deler av behandlingsforløpet. Jeg oppsøker behandling på grunn av smerter og funksjonsproblemer, ikke fordi jeg ønsker flest mulig operasjoner.
Konsultasjonen kostet 2 800 kroner. Sett opp mot undersøkelsen, de faglige innspillene og måten jeg ble møtt på, mener jeg timen ikke var verdt prisen. Jeg gikk derfra trist og mistenkeliggjort og må fortsatt oppsøke en ny ortoped for å få vurderingen jeg bestilte. På bakgrunn av min opplevelse kan jeg ikke anbefale Dr. Are Haukåen Stødle.