Ta vare på hjertet etter hjerteinfarkt
Et hjerteinfarkt setter spor – ikke bare fysisk, men også mentalt. Mange opplever usikkerhet i tiden etterpå: Hvordan har hjertet det nå? Er det fare for at det skjer igjen? Hva bør jeg gjøre for å leve trygt videre?
Hva skjer under et hjerteinfarkt?
Et hjerteinfarkt oppstår når oksygentilførselen blir for liten i forhold til hjertemuskelens oksygenbehov, som oftest fordi blodtilførselen reduseres eller stopper opp på grunn av en tranghet (stenose) eller tilstopping (okklusjon) i en av hjertets kransårer.
Dette skyldes gjerne at en åreforkalkning har sprukket og utløst en betennelsesreaksjon med fettavleiring og celledød, som tetter igjen blodåren.
Uten nok oksygen vil hjertemuskelcellene raskt dø, og jo lenger tid det går før blodåren åpnes, desto større blir skaden på hjertemuskelen.
Dagens behandling av hjerteinfarkt innebærer ofte utblokking og eventuell innsetting av stent i hjertekransårene (perkutan koronar intervensjon – PCI), i tillegg til livsviktige medisiner som blodplatehemmere, kolesterolsenkende og blodtrykksenkende legemidler.
Når hjertet blir svekket
Når en del av hjertemuskelen blir skadet eller dør, kan hjertets evne til å pumpe blod effektivt bli svekket. Dette kan føre til hjertesvikt – en tilstand der hjertet må kompensere for å dekke kroppens behov for blod og oksygen.
Hjertet kan enten bli stivt eller få redusert pumpefunksjon. Symptomer på dette kan være tung pust, tretthet eller hevelse i beina – mens noen ikke merker noe i det hele tatt. Derfor er det viktig med nøye oppfølging etter et hjerteinfarkt, selv om man føler seg i god form.
Viktige undersøkelser etter hjerteinfarkt
En av de viktigste undersøkelsene etter hjerteinfarkt er ekkokardiografi – en ultralydundersøkelse som viser hvordan hjertet pumper, om det er tegn til stivhet eller redusert pumpefunksjon, og om det er områder av hjertemuskelen som har fått arr. Et slikt arr kan øke risikoen for alvorlig hjertearytmi. Undersøkelsen er sentral for å vurdere risikoen for hjertesvikt og tilpasse videre behandling.
Belastningstest – gir viktig innsikt
I tillegg anbefales ofte en belastningstest (arbeids-EKG) etter et hjerteinfarkt. Testen viser om det fortsatt kan være trange partier i kransårene, om hjertet får nok blod under fysisk aktivitet og om det foreligger tegn til arytmi.
Under testen sykler du på en ergometersykkel mens hjertets elektriske aktivitet og symptomer overvåkes. For enkelte er en slik test også nødvendig for å få helseattest for førerkort gruppe 2 og 3 etter hjerteinfarkt.
Livsstil og fysisk aktivitet etter hjerteinfarkt
Et hjerteinfarkt betyr ikke at livet må settes på vent. Mange får et nytt fokus på egen helse, og små justeringer i kosthold, røykevaner, stressmestring og fysisk aktivitet kan gjøre stor forskjell.
Fysisk aktivitet er særlig viktig for hjertehelsen – også etter et infarkt. Det er vanlig å kjenne på usikkerhet, men for de aller fleste er det både trygt og anbefalt å være i bevegelse. Regelmessig fysisk aktivitet styrker hjertemuskelen, forbedrer kondisjonen, reduserer stress og forebygger nye hjerteinfarkt. Det viktigste er å finne et nivå som passer deg og å øke belastningen gradvis. En medisinsk vurdering og belastningstest kan gi trygghet for når og hvordan du kan komme i gang igjen.
I tillegg til fysisk aktivitet anbefales røykeslutt, god blodtrykkskontroll og at kolesterol senkes til under normalt nivå etter et hjerteinfarkt.
Vi hjelper deg trygt videre
Hos Sarpsborg Spesialisttjenester tilbyr vi trygg og helhetlig oppfølging for pasienter som har gjennomgått hjerteinfarkt. Våre erfarne og dyktige kardiologer benytter moderne metoder som ekkokardiografi, arbeids-EKG og 24-timers EKG for å vurdere hjertets tilstand og hjelpe deg tilbake til en trygg og aktiv hverdag.
Du trenger ikke henvisning – ta kontakt med oss for en vurdering!
Hjertespesialister | Hjertespesialister Oslo | Hjertespesialister Bergen | Hjertespesialister Trondheim | Hjertespesialister Kristiansand | Hjertespesialister Drammen