Om vurderingeneSiste vurderinger av Dace Sortland
Retraumatisering og funksjonsfall under behandling
Lege: Dace Sortland SkrevetJeg opplevde betydelig retraumatisering i terapi hos denne terapeuten. Jeg uttrykte flere ganger at jeg ønsket å avslutte behandlingen, men opplevde å bli møtt med passivitet, emosjonelle reaksjoner og uttalelser som gjorde det vanskelig for meg å gå – blant annet kommentaren: «men jeg investerte så mye i denne terapien». Jeg satt igjen med en følelse av ansvar for hennes investering, noe som førte til at jeg fortsatte, til tross for at helsen min gradvis forverret seg, og endte med å bli i terapien i nesten 4 år.
I perioder opplevde jeg terapien som utydelig og uten stabile og trygge rammer. Samtidig utviklet jeg alvorlige somatiske symptomer, blant annet kronisk daglig hodepine, som startet i løpet av behandlingsperioden og vedvarer nå flere år senere.
Jeg opplevde utfordringer knyttet til innsyn i journal og måtte gjentatte ganger be om tilgang. Som transperson opplevde jeg det som belastende at jeg ble feilkjønnet i journalen, og at mitt tidligere navn ble brukt. Dette var krenkende og bidro til ytterligere stress i en allerede sårbar situasjon.
Da jeg ønsket å bytte terapeut, opplevde jeg kommunikasjonen som lite støttende og til tider autoritær. I etterkant mottok jeg en epikrise som inneholdt alvorlige feil og spekulative diagnosevurderinger som aldri ble diskutert med meg. Flere av disse vurderingene ble senere utredet av andre behandlere og ikke bekreftet.
Jeg sitter igjen med en opplevelse av at mine reaksjoner og min forverring ikke ble tatt tilstrekkelig på alvor, og at det ikke ble gjort en reell revurdering av behandlingsmetoden til tross for tydelig funksjonsfall.
Når en pasient gjentatte ganger uttrykker ønske om å avslutte behandlingen, mener jeg at terapeuten bør bidra til en strukturert og trygg avslutningsprosess, foreslå en plan videre og eventuelt henvise til annen egnet behandling dersom behovet tilsier det.
Min erfaring er at behandling av personer med komplekse traumer krever høy grad av faglig fleksibilitet, tydelige rammer og evne til å regulere sterke emosjoner i terapirommet. Dette opplevde jeg som mangelfullt i mitt forløp.
Empatisk og tålmodig
Lege: Dace Sortland SkrevetDace er en empatisk person som er god til å lytte og stille gode og modige spørsmål. Hun tilrettelegger godt for samtale og oppleves som en trygg person å snakke med.
💙 Visste du at Legelisten årlig har over 3 millioner brukere?