Tilsvar til vurdering

Forhastede konsultasjoner og mangelfull kommunikasjon

Jeg har hatt denne fastlegen i noen år. Det er flere ting jeg har vært fornøyd med, men også noen gjentakende opplevelser som gjør at jeg mener det er rom for forbedring. Han er flink til å henvise videre dersom noe er utenfor hans område eller krever ytterligere utredning. Han er også ofte tilgjengelig og fleksibel med blant annet e-konsultasjoner og telefon.

Når det er sagt er det flere gjentakende opplevelser man sitter igjen med.
Når man kommer til time er det alltid preget av en følelse av dårlig tid, og at timen blir på et vis "forhastet" seg gjennom, og prøve å få inn så mye man kan på de 15 minuttene man har. Dette resulterer i at han ikke lytter til deg, det du har å si, og man opplever ikke at han forstår hva som blir formidlet heller. Ved flere besøk kan jeg stille et direkte spørsmål, hvor svaret hans ikke står i stil med spørsmålet, fordi han multitasker og ikke får helt med seg hva som blir sagt.
Han er ikke forberedt til timene. Jeg skriver alltid på forhånd ved timebestilling hva timene skal handle om, eller at han selv har satt opp time for oppfølging av eks en behandling han selv har satt i gang. Likevel er han aldri klar over hvorfor du er der, og han har ikke forberedt seg noe. Dette resulterer igjen i at han sitter på pc og multitasker under hele besøket fordi han ikke har tid til å ta en ting om gangen.
Kommunikasjonen er dårlig. Jeg må være svært tydelig på hva jeg prøver å formidle, da man opplever at han ikke tar seg tiden til å lytte ordentlig. Jeg kan ha forsøkt å forklare han, i en tydelig og kronologisk rekkefølge, hendelsesforløpet på noe som har oppstått- og likevel har han sittet igjen med totalt feil informasjon. Som pasient sitter du igjen med en følelse av "har du ikke hørt hva jeg sa?" Han får for seg direkte feil informasjon, fordi han ikke tar seg tid til å faktisk lytte og få med seg hva du sier. Han kan avbryte deg underveis og "kutte" deg, som gjør at han ikke hører deg ferdig.
Som pasient føler man også på bagatelisering av problemene sine. Sikkert som er resultat av at han ikke egentlig får med seg helheten og hva du prøver å formidle, fordi han ikke er noe god på å lytte til deg. Resultatet er at man kjenner på bagatellisering, og at ting ikke blir tatt på alvor.

Det er et repeterende problem, og ikke en enkelthendelse. Totalen gjør at man som pasient ender opp med å forsøke å komprimere seg og det du skal si så mye, at det blir mye informasjon som aldri kommer frem- fordi det ikke er rom for dette