Elin Ileby Nakstad
⸻
Kom til denne legen da fastlegen hadde permisjon. Jeg var med som pårørende for min mor, og vi ble begge møtt med en rolig og imøtekommende holdning. Legen tok min mors smerter og symptomer på alvor fra første øyeblikk. Hun gjennomførte en grundig undersøkelse, både fysisk og gjennom samtale, og lyttet oppriktig til både min mor og meg.
Hun viste tydelig faglig trygghet og satte seg raskt inn i både tidligere sykdomshistorikk og hva som var aktuelt nå. Da symptomene tilsa at det kunne være noe alvorlig, nølte hun ikke med å henvise videre til akutten for nærmere utredning. Det ga stor trygghet.
Hun forklarte hvorfor det hastet, og hvordan vi raskere kunne få viktige prøvesvar og den hjelpen som trengtes. Hun tok seg tid, svarte på spørsmål og viste oppriktig omsorg.
Både jeg som pårørende og min mor følte oss svært godt ivaretatt. Det gjør en stor forskjell når man møter en lege som både ser, lytter og handler med respekt og empati.
Kom til denne legen da fastlegen hadde permisjon. Legen ga overhodet ikke et godt inntrykk - en pasient kom med synlige smerteplager og alvorlige symptomer, men det eneste denne legen gjorde var å klemme litt på et par bein og snu seg til datamaskinen igjen, ramse opp en fem år gammel journal uten interesse for nåtiden. Sa igjen og igjen at vi må vente på blodprøvesvar som kommer om en uke. Pasienten burde helt åpenbart blitt sendt til akutten for grundig undersøkelse mht sin bakgrunn med kreftbehandling og alvorlig sykdom, men nei, det var ikke snakk om. Akutten kunne ha gjennomført grundige undersøkelser og fått blodprøvesvar mye fortere. Det hadde ikke kostet legen noe å sende pasienten videre, så dette er totalt uforståelig. Systemet er slik at man har ingen makt som pårørende og kun en lege kan henvise til akutten. Prøvde å snakke med henne igjen og igjen, men nei. Det var som å snakke til en vegg som gjentok "svar på blodprøvene må komme først", ikke til å rikke. Samtidig blir pasienten synlig dårligere, noe som er svært bekymringsfullt. Hadde fastlegen vært på jobb, ville pasienten blitt sendt rett til akutten uten å nøle. Prøvde å komme inn til legen igjen etterpå, men nei, hun ville ikke vise seg en gang. Null forståelse å få fra denne legen, dessverre.
Denne legen liker helt åpenbart ikke vanskelige tilfeller og utviser ikke empati med pasienten. Tok heller ikke nødvendige tester som blodtrykk, lytte på hjerte og lunger + faktisk undersøke områdene der pasienten hadde så store smerter som har blitt mye verre de siste dagene. Dette er standard når en helt synlig smertepåvirket pasient kommer til legen, selv sykepleieren ved mottak så dette.
Hver gang hos henne er som første gang. Hun liker å henvise til blodprøver og undersøkelser, men skjønner ikke at en samtale med henne kunne vært til god hjelp. Hun evnet ikke å oppnå kontakt med barnet mitt heller.
På venteværelset er det en gigantisk TV hvor nyheter med levende bilder av krig, drap og lemlestelse ruller over skjermen, så en føler seg egentlig enda verre etter å ha vært der.
Beste legen jeg noensinne har hatt! Bryr seg om meg og gir meg alltid gode råd.
Elin er faglig flink. Heldige meg som har Elin!
Legen min [navn fjernet av moderator] sluttet.
Elin kom som fast lege etter mange mellomleger. Flink,tilstedeverdende,ser på deg samt behandler deg som et menneske. Trenger en legen sin så er hun der
Svarer alltid.