Halvparten får ikke time hos fastlegen innen lovbestemt frist

Visste du at halvparten må vente lenger enn loven tillater for å få time hos fastlegen? Dette avslører en ny undersøkelse fra Legelisten.

Vi spurte pasienter om tilgjengelighet og timebestilling hos fastlegen. Funnen er nedslående.

Halvparten får time senere enn lovbestemt frist

Undersøkelsen avdekker at halvparten av pasientene må vente lenger enn 5 dager på å få time hos sin fastlege. 8% oppga at de fikk time samme dag sist gang de bestilte time hos fastlegen. 10% fikk time dagen etter, og 28% fikk time 2-5 dager etter de bestilte.

 

 

Det er et lovfestet krav som sier at pasienter skal få time innen 5 arbeidsdager. I fastlegeforskriften § 21 står det:

Listeinnbyggeren skal få tilbud om konsultasjon så tidlig som mulig, og normalt innen fem arbeidsdager.

Mange oppsøker annen legen når fastlegen ikke er tilgjengelig

Undersøkelsen viste videre at 1 av 3 pasienter har oppsøkt annen lege fordi de ikke fikk time hos fastlegen raskt nok.

De som har oppsøkt annen legen fordi fastlegen ikke har hatt tid, så har over halvparten oppsøkt private tjenester. 1 av 5 dro til legevakt, mens 1 av 5 dro til en annen fastlege.

 

 

Få kjenner til viktig pasientrettighet

Til sist avdekket undersøkelsen at veldig få pasienter, kun 3 av 10, er kjent med at de kan gå til en annen fastlege:

 

 

I forskrift om pasient- og brukerrettigheter i fastlegeordningen står det i § 7:

Person som står på fastleges liste har rett til å få en ny vurdering av sin helsetilstand hos annen lege enn sin fastlege, så fremt legen som foretar ny vurdering er tilknyttet fastlegeordningen og personen samtykker i at journalnotat sendes dennes fastlege.

Svært få virker å kjenne til denne rettigheten. 

Er du en av dem som venter for lenge på time hos fastlegen? På Legelisten kan du enkelt finne andre fastleger med ledige timer. Sjekk tilgjengeligheten nå!

Mange pasienter kjenner ikke til sine rettigheter

For at pasienter skal kunne utøve sine rettigheter, må de først kjenne til dem. Likevel viser undersøkelsen at under en tredel av pasientene vet at de har rett til å oppsøke en annen fastlege dersom deres egen ikke har ledig time. Dette er alvorlig, mener daglig leder i Legelisten, Lars Haakon Søraas:

– Myndighetene har ikke gjort jobben sin godt nok når så få pasienter kjenner til denne retten. Hvis folk ikke vet om muligheten til å oppsøke andre fastleger, risikerer vi at flere blir stående uten nødvendig helsehjelp, sier Søraas.

Manglende tilgjengelighet skaper et todelt helsevesen

Halvparten av pasientene må vente lenger enn loven tillater for å få time hos fastlegen. Konsekvensene er alvorlige:

– Når tusenvis av pasienter hver dag blir presset ut av fastlegeordningen, øker presset på legevakt og private aktører. Vi ser en utvikling der helsevesenet blir stadig mer todelt – de som har råd til private tjenester, og de som må vente, sier Søraas.

Advarer mot politisk sandpåstrøing

Ifølge Søraas er situasjonen så alvorlig at den ikke kan løses med små, symbolske tiltak:

– Vestres forslag om et prøveprosjekt med digital allmennlege i noen få kommuner er ikke annet enn politisk sandpåstrøing. Hvis Arbeiderpartiet virkelig mener at pasientene skal få de rettighetene loven gir dem, må det langt sterkere tiltak til, avslutter han.