To ting du bør sjekke før fastlegebytte

Å bytte fastlege kan være et viktig valg – enten fordi du ønsker kortere ventetid, bedre tilgjengelighet, eller en lege som passer bedre for dine behov. Men vi ser at noen pasienter angrer på byttet fordi de ikke sjekket et par enkle ting først.

For å unngå å havne i en slik situasjon, bør du alltid gjøre disse to sjekkene før du velger ny fastlege:

1. Har fastlegen fortsatt autorisasjon?

Det hender at pasienter bytter til en fastlege som ikke lenger har autorisasjon. Da kan legen ikke praktisere som fastlege, og du risikerer å få tildelt en vikar – eller måtte bytte igjen.

👉 Den enkleste måten å få klarhet i dette på, er å ringe fastlegekontoret og spørre direkte.

2. Er fastlegen selv til stede – eller er det en vikar?

Fastleger kan være ute i permisjon eller ha vikar ved sykdom eller annet fravær. Kortere fravær betyr ofte lite for pasientene. Men noen ganger er fraværet langvarig, eller legen har i praksis sluttet og overlatt pasientene til en vikar inntil en ny fastlege overtar pasientlisten (hjemmelen).

Om en fastlege har vikar kan du sjekke på Helsenorge.no. Dersom det står oppført vikar, anbefaler vi å ringe legekontoret og spørre om legen planlegger å komme tilbake – eller om hjemmelen snart blir overtatt av en ny fastlege.

👉 Sjekk først på Helsenorge, og ta en telefon til legekontoret for å få bekreftet planene fremover.

Hvorfor er dette viktig?

Fastlegeordningen skal sikre deg kontinuitet og trygghet i helsehjelpen. Hvis du bytter til en lege som snart slutter, eller som ikke har autorisasjon, risikerer du å måtte starte prosessen på nytt. Det kan bety ekstra tid, stress og bytte av behandler flere ganger. I tillegg kan du bare bytte fastlege to ganger per år – derfor er det lurt å bruke byttene klokt.

Hva gjør vi på Legelisten?

Legelisten er opptatt av å gjøre det så enkelt som mulig for pasienter å finne den informasjonen de trenger for å bytte fastlege. For fastleger som ikke har autorisasjon viser vi idag teksten "Ingen autorisasjon/lisens funnnet" på deres profilsider. Vi ser på forbedringer i hvordan behandlere uten autorisasjon vises - eller ikke vises - på Legelisten.

Vi ser også på muligheten av å integrere informasjon om fastlegers vikarbruk på Legelisten. Vi tror dette vil kunne være nyttig informasjon for mange pasienter.

Har du tips til oss om hvordan vi kan forbedre våre tjenester? Send oss epost på post@legelisten.no.

Kort oppsummert

Ring fastlegekontoret før du bytter. Spør om legen fortsatt har autorisasjon, og om det er legen selv eller en vikar som tar imot pasientene. Da øker sjansen for at du får et bytte som varer – og en fastlege du kan ha kontinuitet hos over tid.