Hva gjør en kjeveortoped?

Et vakkert smil er en av de mest tiltrekkende trekkene vi kan ha. Det kan gi oss selvtillit og la oss stråle. Men noen ganger kan tannstillingsproblemer og kjeveavvik påvirke både utseendet vårt og vår generelle munnhelse. Det er her en kjeveortoped kommer inn i bildet. Legelisten.no har snakket med Dorita Preza. Hun er kjeveortoped ved Adamstuen tannregulering og forklarer hva tannleger med spesialisering i kjeveortopedi jobber med:Trenger du en kjeveortoped? Sjekk vår oversikt over kjeveortopeder:

Kjeveortopeder i Oslo
Kjeveortopeder i Bergen
Kjeveortopeder i Trondheim
Kjeveortopeder i Stavanger
Kjeveortopeder i Bærum

For alle andre byer, se vår oversikt her.

En kjeveortoped er en spesialist innen tannhelse som har ekspertise i å diagnostisere, forebygge og behandle tannstillingsproblemer og kjeveavvik. Deres arbeid er avgjørende for å skape sunne og vakre smil, samtidig som de forbedrer pasientenes munnhelse og generelle velvære.

Hva er kjeveortopedisk behandling?

Kjeveortopedisk behandling refererer til de ulike tiltakene og teknikkene en kjeveortoped bruker for å korrigere tannstillingsproblemer og kjeveavvik. Formålet med behandlingen er å oppnå et sunt og funksjonelt bitt, forbedre tyggefunksjonen, estetikken i smil og ansikt, samt bidra til bedre generell munnhelse.

Vanlige metoder for kjeveortopedisk behandling er:

- Tannregulering: Dette er den mest kjente metoden. Den innebærer bruk av ulike apparater, som braketter og bue, som plasseres på tennene for å gradvis flytte dem til ønsket posisjon. Regulering kan være fast (limt på tennene) eller avtakbar, som for eksempel alignere eller gom.

- Kirurgi: I noen tilfeller kan kjeveortopedisk behandling kombineres med kirurgi for å korrigere mer alvorlige bittavvik. Kirurgi kan også kombineres med andre behandlingsmetoder for å oppnå optimale resultater.

Hvor lenge varer behandlingen hos en kjeveortoped?

Varigheten av behandlingen hos en kjeveortoped avhenger av flere faktorer, inkludert pasientens individuelle tilstand og behandlingsmål. Generelt kan kjeveortopedisk behandling vare fra noen måneder til flere år. Basert på diagnosen lager kjeveortopeden en skreddersydd behandlingsplan for hver pasient. Kjeveortopeden vil følge opp pasientene jevnlig for å justere reguleringen og sikre at behandlingen går som planlagt. Dette innebærer vanligvis relativt hyppige besøk hos kjeveortopeden for å gjøre nødvendige justeringer og evaluere fremgangen. Etter at behandlingen er fullført, kan det være nødvendig med langvarig oppfølging for å opprettholde resultatene, forhindre tilbakefall og motvirke aldersforandringer. Dette kan inkludere bruk av retainere (fastlimte tråder på baksiden av tennene) eller gommer som brukes om natten for å stabilisere tennene og sikre at de forblir i riktig posisjon over tid. Det er viktig å presisere at tennene kan flytte seg gjennom hele livet. Dette er en faktor mange ikke er klar over.

Hvor mye koster en kjeveortoped?

Kostnadene for kjeveortopedisk behandling kan variere betydelig avhengig av faktorer som bittavvik, behov for behandling i en eller begge kjever, type regulering, og om pasienten har rett til Helfo-refusjon. Generelt sett kan totalkostnadene for kjeveortopedisk behandling variere fra noen tusen til flere titusen kroner. Dette inkluderer vanligvis konsultasjoner, røntgenbilder, avstøpninger, apparater, justeringer og oppfølging over en periode.

Både barn, unge og voksne kan motta støtte fra Helfo for kjeveortopedisk behandling hvis de oppfyller de nødvendige kravene. Ett av kravene er at behandlingen må utføres av en kjeveortoped.

En kjeveortoped spiller en avgjørende rolle i å korrigere tannstillingsproblemer og kjeveavvik for å skape sunne og vakre smil. Deres kompetanse og behandlinger bidrar til å forbedre pasientenes munnhelse og velvære, og gir dem et grunnlag for å opprettholde en sunn munnhygiene og et strålende smil livet ut.

Sjekk vår oversikt over kjeveortopeder:

Kjeveortopeder i Oslo
Kjeveortopeder i Bergen
Kjeveortopeder i Trondheim
Kjeveortopeder i Stavanger
Kjeveortopeder i Bærum

For alle andre byer se vår oversikt her.