Hva gjør en oralkirurg?

Når vi tenker på tannpleie, assosierer de fleste av oss det med årlige tannlegebesøk, tannrengjøring og kanskje en fylling her og der. Men hva skjer når du trenger en mer avansert behandling for munnen, kjeven eller ansiktet? Det er da oralkirurgen kommer inn i bildet. En oralkirurg spesialiserer seg på diagnostisering, behandling, og kirurgiske inngrep knyttet til sykdommer, skader og defekter i ansiktsregionen, munn og kjeve.

Legelisten.no tok en prat med Wit Thomsen for å lære mer om hva oralkirurger driver med. Han er tannlege med spesialisering i oral-kirurgi og oralmedisin


Trenger du en oralkirurg? Se våre lister:

Oralkirurger i Oslo
Oralkirurger i Bergen
Oralkirurger i Trondheim
Oralkirurger i Stavanger
Oralkirurger i Bærum
Oralkirurger i Kristiansand
Oralkirurger i Drammen
Oralkirurger i Tromsø

Og i denne oversikten finner du oralkirurger i hele Norge.

Hvilke behandlinger utfører oralkirurger?

En av de vanligste prosedyrene en oralkirurg utfører er fjerning av visdomstenner. Disse tennene kan ofte skape komplikasjoner som impaksjon, infeksjon og smerte. 

Oralkirurger har også ekspertise på innsetting av tannimplantater for å erstatte manglende tenner. Slike implantater kan gi både et naturlig utseende og en normal funksjon. Av og til kan også kjeven trenge kirurgisk korreksjon, enten av estetiske grunner, for å forbedre bittfunksjonen eller fordi pasienten har blitt skadet i en ulykke. 

Oralkirurger kan også behandle godartede svulster og cyster i munnhulen, kjeven eller ansiktet. Ondartede svulster kan også diagnostiseres av oralkirurger, men behandles i samarbeid med andre spesialister. Skader som brudd på kjeveben, kinnben, neseben og området rundt øynene blir også ofte behandlet av oralkirurger.

Videre er behandling av temporomandibulær dysfunksjon (TMD) en av tingene oralkirurger jobber med. TMD kan oppstå i leddet som forbinder underkjeven til hodeskallen, og kan i noen tilfeller kreve kirurgisk behandling. 

For pasienter som har bittproblemer er ofte tannregulering en nyttig behandling. Dersom tannregulering alene ikke kan korrigere et bittproblem, kan en kirurgisk korrigering av bittet være nødvendig. Dette er også en prosedyre som kan utføres av oralkirurger.

Når trenger man behandling hos en oralkirurg?

Selv om allmenntannleger yter utmerket generell tannpleie, finnes det situasjoner der en pasients behov overstiger det en generell tannlege kan tilby. I slike tilfeller vil din tannlege kunne anbefale konsultasjon hos en oralkirurg eller en annen spesialist. 

Hvilken opplæring og utdanning kreves for å bli oralkirurg i Norge?

I Norge har oral kirurgi vært en odontologisk spesialitet siden 1953. Spesialiteten innebærer en 5 års spesialisering som omfatter bred medisinsk og kirurgisk skolering, med spesiell vekt på munnhule og kjever, samt støttefag innen øre-nese-hals-kirurgi, plastikkirurgi, generell kirurgi/medisin og anestesi​.

Å kjenne til hva en oralkirurg gjør kan hjelpe deg med å ta informerte beslutninger om din munn- og ansiktshelse. Skulle du noensinne bli henvist til en oralkirurg, kan du føle deg trygg på at du er i de meget kompetente hender.