Har du tannlegeskrekk? Da trenger du en tannlege som er god på odontofobi!

Visste du at det finnes tannleger som har ekstra opplæring i å hjelpe pasienter som synes det er vanskelig å gå til tannlegen? Mange pasienter kvier seg for å besøke tannlegen. Det er uheldig da det kan føre til større tannhelseproblemer på sikt. Tannlegeskrekk er et utbredt problem og heldigvis finnes det en medisin: tannleger som har spesialisert seg, og tatt eksamen, i det som kalles odontofobi. De har spesiell opplæring i å hjelpe pasienter som synes det er skummelt å gå til tannlegen.

Vi har snakket med tannlege Bjørn Thunold. Han har vært aktiv i NOFOBI - en forening som jobber for å øke kompetansen til tannleger på odontofobi.

Hva er odontofobi?

Odontofobi eller tannlegeskrekk er en intens og irrasjonell frykt for tannleger og tannbehandling. Selv om mange kan føle seg litt nervøse før et tannlegebesøk, vil de med odontofobi ofte oppleve en overveldende og intens frykt som kan hindre dem i å søke nødvendig tannbehandling, selv når de er klar over viktigheten av slik behandling. 

Hva er symptomer på odontofobi?

 • Intens angst eller nervøsitet ved tanken på et tannlegebesøk eller selv når man tenker på tannlege-relaterte emner.
 • Fysiske symptomer som svette, hjertebank, skjelving, mageproblemer, eller svimmelhet når man tenker på tannleger eller tannbehandlinger.
 • Unngåelse: Personer med odontofobi vil ofte gå til store lengder for å unngå tannleger, selv når de har behov for tannbehandling.
 • Dårlige søvnvaner natten før et tannlegebesøk, eller mareritt om tannleger.
 • Følelsesmessige reaksjoner: Gråting, følelsesutbrudd, eller panikkanfall ved synet av tannlegeinstrumenter, ved lyden av boremaskiner, eller bare ved tanken på et tannlegebesøk. Følelse av kvelning, kramper eller kvalme når man ligger i tannlegestolen.
 • Tidligere traumatiske erfaringer: Mange som lider av odontofobi kan ha hatt en tidligere negativ eller smertefull erfaring hos tannlegen. 

Det er viktig å merke seg at odontofobi kan ha veldig uheldige konsekvenser hvis en person unngår regelmessige tannlegebesøk. Ubehandlet tannproblemer kan forårsake smerte, infeksjoner og kan påvirke den generelle helsen. Hvis du eller noen du kjenner opplever noen av disse symptomene, er det viktig å søke profesjonell hjelp. Heldigvis finnes det tannleger som har spesialisert seg på å håndtere pasienter med odontofobi for å gjøre opplevelsen mer behagelig. 

Tannleger med kompetanse i odontofobi i Oslo
Tannleger med kompetanse i odontofobi i Bergen
Tannleger med kompetanse i odontofobi i Trondheim
Tannleger med kompetanse i odontofobi i Stavanger
Tannleger med kompetanse i odontofobi i Bærum

Tannleger med kompetanse i odontofobi i hele Norge.

Men hva innebærer det egentlig å ha denne kompetansen?

 • Økt forståelse og empati: En tannlege med kompetanse i odontofobi har fått opplæring i å forstå frykten og angsten mange føler i tannlegestolen. Dette gir dem en større empati og tålmodighet når de jobber med pasienter.
 • Skreddersydde behandlingsplaner: Pasienter med odontofobi trenger ofte litt ekstra tid. En spesialisert tannlege vil være fleksibel i sin tilnærming, tilpasse behandlingsplaner og gi pasienten mulighet til å ta pauser under behandlingen hvis nødvendig.
 • Beroligende teknikker: Mange tannleger som spesialiserer seg på odontofobi benytter seg av avslapningsteknikker som dypt pust, avslappende musikk, eller til og med meditasjon for å hjelpe pasienter med å roe seg ned.
 • Bruk av sedasjon: I noen tilfeller, spesielt for pasienter med ekstrem odontofobi, kan sedasjon være nødvendig. Dette kan være i form av lystgass, oral sedasjon eller til og med intravenøs sedasjon, avhengig av prosedyren og pasientens behov. 
 • Kommunikasjon er nøkkelen: En tannlege med kompetanse i odontofobi vil legge stor vekt på kommunikasjon. De vil forklare hver prosedyre trinn for trinn, svare på spørsmål, og sørge for at pasienten alltid føler at de er tilstrekkelig informert og har kontroll. 
 • Komfortable omgivelser: Mange tannlegekontorer som fokuserer på pasienter med odontofobi, har et miljø designet for å være så avslappende som mulig. Dette kan inkludere behagelig belysning, komfortable stoler og en generell rolig atmosfære.

Odontofobi kan være en reell hindring for god munnhelse. Men med riktig støtte og en forståelsesfull tannlege, er det mulig å overkomme denne frykten. Hvis du eller noen du kjenner sliter med tannlegefrykt, kan det være verdt å undersøke tannleger med kompetanse på odontofobi i ditt område.