Hva gjør en plastikkirurg?

Plastikkirurgi er en medisinsk spesialitet som fokuserer på å gjenoppbygge eller forbedre kroppsfunksjoner og utseende gjennom kirurgiske teknikker. Men hva gjør egentlig en plastikkirurg? Hvor jobber de, og hvilke typer kirurgi utfører de?

I dette blogginnlegget vil vi utforske disse spørsmålene og gi deg en oversikt over det du trenger å vite om plastikkirurger. Vi har snakket med Ine T. Mørk, en plastikkirurg ved Akademikliniken, som forklarer hva plastikkirurger jobber med.

Behov for en plastikkirurg? Se vår oversikt over plastikkirurger i Norge.

Visste du at de ikke bare opererer bryster, men også mange andre deler av kroppen?

Plastikkirurgi er ikke begrenset til ett organ, men arbeider hovedsakelig med medfødte og andre defekter innen hud-, muskel- og skjelettsystemet. De viktigste arbeidsområdene inkluderer medfødte misdannelser, traumatologi, tumorkirurgi, sårbehandling, brannskader, håndkirurgi, rekonstruktiv kirurgi, samt estetisk kirurgi. Plastikkirurger samarbeider ofte med andre spesialiteter.

Hva er forskjellige typer kirurgi som plastikkirurger utfører?

Plastikkirurger utfører forskjellige typer kirurgi. De vanligste er rekonstruktiv kirurgi, estetisk kirurgi, mikrokirurgi og håndkirurgi. Hva hver av disse innebærer er forklart nedenfor.

  • Rekonstruktiv kirurgi: Plastikkirurger kan utføre operasjoner for å gjenoppbygge deler av kroppen som har blitt skadet som følge av ulykker, brannskader, medfødte misdannelser, kreft eller andre medisinske tilstander. Dette kan omfatte rekonstruksjon av ansiktet, brystet, ekstremiteter eller andre områder. 

  • Estetisk kirurgi: Plastikkirurger utfører også estetiske eller kosmetiske operasjoner for å forbedre utseendet og selvtilliten til en person. Dette kan inkludere brystforstørrelse, brystreduksjon, fettsuging, ansiktsløftning, neseoperasjon (rhinoplastikk), øyelokkskirurgi, bukplastikk og mange andre prosedyrer.

  • Mikrokirurgi: Plastikkirurger har avansert opplæring og erfaring innen mikrokirurgi, som innebærer bruk av mikroskop for å reparere små blodkar, nerver og vev. Dette kan være nødvendig i rekonstruktiv kirurgi for å transplantere vev, for eksempel ved rekonstruksjon av bryst etter brystkreft eller rekonstruksjon av skadede ekstremiteter. 

  • Håndkirurgi: Plastikkirurger kan spesialisere seg i håndkirurgi og behandle lidelser som karpaltunnelsyndrom, triggerfinger, dupuytrens kontraktur og håndskader. De kan utføre både rekonstruktive og kosmetiske prosedyrer for å forbedre funksjonaliteten og utseendet til hendene. 

Hvor jobber plastikkirurger?

En plastikkirurg kan jobbe både på offentlige og private sykehus. De som jobber på offentlige sykehus utfører ofte rekonstruktive operasjoner etter bryst- eller ansiktskreft, samt behandling av brannskader. Disse kirurgene spesialiserer seg på å gjenoppbygge skadede områder og forbedre funksjonaliteten og utseendet til pasientene. Plastikkirurger som jobber på private klinikker tilbyr ofte et bredere spekter av kosmetiske prosedyrer. Dette kan omfatte brystforstørrelse, fettsuging, ansiktsløftning, neseoperasjoner og andre estetiske inngrep som har som mål å forbedre utseendet til pasienten. I tillegg til disse kliniske arbeidsstedene, kan plastikkirurger også engasjere seg i forskning, legemiddelindustrien og universiteter.

Når kan man ta plastisk kirurgi?

Det er viktig å merke seg at en plastikkirurg er en spesialistlege som har gjennomgått grundig medisinsk utdanning og spesialisttrening innen plastikkirurgi. Før du vurderer plastikkirurgi, er det viktig å konsultere en kvalifisert plastikkirurg for å diskutere dine mål, forventninger og eventuelle risikoer og komplikasjoner som kan være forbundet med prosedyrene. For personer under 18 år er det etter norsk rett nødvendig med samtykke fra foreldre eller andre foresatte for å få gjennomført slike inngrep. 

Er det mulig å få dekket kostnadene til plastisk kirurgi av det offentlige?

Ja, det er mulig. Noen private klinikker tilbyr denne muligheten. For å få dekket kostnadene av det offentlige for en operasjon, må den være medisinsk begrunnet. Eksempler på operasjoner som kan dekkes av det offentlige er brystreduksjon og fjerning av overskuddshud etter vektreduksjon eller fødsel.

Behov for en plastikkirug? Sjekk vår oversikt:

Plastikkirurger i Oslo
Plastikkirurger i Bergen
Plastikkirurger i Trondheim
Plastikkirurger i Stavanger
Plastikkirurger i Kristiansand
Plastikkirurger i Bærum
Plastikkirurger i Drammen


For plastkirurger i alle andre kommuner se vår oversikt her