Hva gjør en kiropraktor?

Vet du hva en kiropraktor gjør? Og hva er egentlig forskjellen mellom en kiropraktor og en fysioterapeut?

En kiropraktor er et helsepersonell som behandler problemer i muskel- og skjelettsystemet. Kiropraktorer spesialiserer seg på å diagnostisere og behandle dysfunksjoner i ryggraden, over- og underekstremiteter, kjeveledd og relaterte vev.

Behandlingen som kiropraktorer tilbyr, kan inkludere manuell manipulasjon og justering av ryggraden og andre ledd, strekkøvelser, massasje, rehabilitering, ernæringsrådgivning og livsstilsveiledning. Målet med behandlingen er å gjenopprette normal funksjon og bevegelse i kroppen, redusere smerte og forbedre generell helse og velvære.

Kiropraktorer behandler vanligvis pasienter med tilstander som ryggsmerter, nakkesmerter, hodepine, isjias, plager i knær, skuldre og kjeveledd og andre muskel- og skjelettplager. De bruker også diagnostiske verktøy som røntgen, MR og CT for å få en fullstendig forståelse av pasientens tilstand og utvikle en effektiv behandlingsplan.

Legelisten har snakket med Joachim Andersen. Han er kiropraktor og forklarer hva kiropraktorer jobber med.

Trenger du en kiropraktor? Se oversikt over kiropraktorer i Norge:

Kiropraktorer i Oslo
Kiropraktorer i Bergen
Kiropraktorer i Trondheim
Kiropraktorer i Stavanger
Kiropraktorer i Bærum
Kiropraktorer i Kristiansand
Kiropraktorer i Drammen
Kiropraktorer i Asker
Kiropraktorer i Lillestrøm
Kiropraktorer i Fredrikstad

For alle andre byer og kommuner se vår oversikt over alle kiropraktorer.

Hva er forskjellen mellom en kiropraktor og en fysioterapeut?

Kiropraktorer og fysioterapeuter er begge helsepersonell som jobber med å behandle muskel- og skjelettplager, men de har noen forskjeller i tilnærming og behandlingsmetoder.

En kiropraktor har spesialisert seg på å diagnostisere og behandle dysfunksjoner i nerve-, muskel- og skjelettsystemet og relaterte vev ved å bruke manuelle manipulasjoner og justeringer av ledd, muskelterapi og rehabilitering. Kiropraktorer fokuserer på å gjenopprette normal funksjon og bevegelse i kroppen ved å behandle årsakene til smerte og ubehag. Kiropraktorer gir også råd om øvelser, ernæring og livsstilsendringer for å hjelpe pasientene å forbedre sin generelle helse og forebygge fremtidige plager.

Fysioterapeuter, derimot, er spesialister på å gjenopprette funksjon, bevegelse og styrke etter skade eller sykdom. Fysioterapeuter bruker ulike behandlingsmetoder, som øvelser, bevegelsesterapi, massasje, elektroterapi og andre teknikker, for å forbedre pasientens funksjon og redusere smerte. Fysioterapeuter jobber også med å forebygge skader og hjelpe pasienter med å forbedre sin generelle helse og velvære.

I noen tilfeller kan kiropraktorer og fysioterapeuter samarbeide for å gi pasientene en helhetlig behandling, som inkluderer både manuell manipulasjon og andre terapeutiske teknikker. Det beste valget mellom de to avhenger av pasientens individuelle behov og tilstand, og det kan være lurt å snakke med en lege eller annet helsepersonell for å finne den beste behandlingsformen. 

Hvilken utdanning kreves det for å bli kiropraktor?

I Norge tilbys det ikke noen kiropraktorutdanning. De som ønsker å bli kiropraktorer tar derfor vanligvis den femårige masterutdanningen i Danmark, USA, Storbritannia eller Australia. I tillegg må man gjennomføre en ettårig turnustjeneste som er påkrevd for å kunne få autorisasjon som kiropraktor i Norge. 

Når bør du oppsøke kiropraktor?

Du bør vurdere å oppsøke en kiropraktor hvis du opplever smerter eller ubehag i muskler og ledd. Dette kan inkludere ryggsmerter, nakkesmerter, hodepine, smerter i armer eller ben og andre plager som kan skyldes muskel- og skjelettsystemet. Det kan også være lurt å oppsøke en kiropraktor for forebyggende behandling og råd om livsstilsendringer som kan forbedre din generelle helse og velvære. Det er alltid viktig å kontakte et helsepersonell eller lege hvis du opplever alvorlige smerter eller har en skade som ikke bedres over tid.

Se vår oversikt over alle kiropraktorer i Norge.