Hva gjør en spesialist i endodonti?

Har du noen gang lurt på hvem som er eksperten som tar seg av problemene med tannens pulpa og rotkanaler? Det er en spesialist med det litt vanskelige navnet endodontist. Enten det er tannverk, rotbehandling eller tannskader, er en spesialist i endodonti den rette personen å henvende seg til for å få den nødvendige ekspertisen. Bli med oss når vi utforsker hva en spesialist i endodonti gjør og hvordan de kan hjelpe deg med å bevare tannhelsen din på best mulig måte!

For å finne ut mer om hva spesialister i endodonti gjør, har vi snakket tannlege Homan Zandi. Han er spesialist i endodonti og også universitetslektor ved Universitetet i Oslo. Han forklarer for oss hva en spesialist i endodonti gjør.


Trenger du en spesialist i endodonti? Her er en oversikt over endodontister i de største byene og kommunene i Norge:

Spesialister i endodonti i Oslo
Spesialister i endodonti i Bergen
Spesialister i endodonti i Trondheim
Spesialister i endodonti i Stavanger

For alle andre byer og kommuner se vår oversikt over alle spesialister i endodonti.


En spesialist i endodonti er en tannlege som fokuserer på diagnose, behandling og forebygging av sykdommer og tilstander som påvirker tannens pulpa og rotkanalsystemet.

En av de viktigste oppgavene er diagnostisering. Ved hjelp av spesialisert utstyr og teknikker, diagnostiserer en endodontist tannsykdommer. Dette kan inkludere diagnoser som pulpititt, periapikal periodontitt eller rotspissinfeksjoner. 

Gjør det vondt å få rotbehandling?

Noen pasienter kan oppleve litt ubehag eller følelse av trykk under rotbehandling, men moderne tannbehandlingsteknikker og bedøvelsesmetoder gjør det vanligvis ikke veldig smertefullt. Tannlegen vil bruke lokalbedøvelse for å sikre at du er så komfortabel som mulig under prosedyren. Det er verdt å merke seg at etter rotbehandling kan du oppleve noe ømhet eller ubehag i området i noen dager etterpå.

Hva er endodontisk kirurgi?

I tilfeller der konvensjonell rotkanalbehandling ikke er tilstrekkelig, kan en endodontist utføre kirurgiske prosedyrer som apikalkirurgi eller rotreseksjon. Dette involverer å fjerne infeksjon eller betennelse ved å operere på tannens røtter eller omkringliggende vev.

Kan en endodontist hjelpe meg hvis jeg har tannverk?

Ja. Ved tannverk kan en endodontist identifisere hva som er kilden til smerte og foreslå behandlinger basert på dette. Slike behandlinger kan være rotfylling eller kirurgiske prosedyrer. Spesialister i endodonti kan ofte håndtere mer komplekse og alvorlige tilfeller av tannverk enn det en vanlig allmenntannlege kan.

Kan en spesialist i endodonti hjelpe med traumatisk tannskade?

Ja. En spesialist i endodonti kan også behandle tannskader som følge av traumer eller ulykker. Dette kan inkludere reparasjon av rotkanaler, stabilisering av løse tenner eller andre tiltak for å bevare tannhelsen. 

Hva gjør jeg etter behandling hos en endodontist?

Det er viktig å følge tannlegens instruksjoner for etterbehandling og ta eventuelle foreskrevne medisiner for å minimere ubehaget og fremme helbredelse. Etter rotbehandling kan du oppleve noe ømhet eller ubehag i området i noen dager etterpå. Dette er vanlig og kan lindres med reseptfrie smertestillende medikamenter som anbefalt av tannlegen din. I tillegg bør du fortsette å praktisere god munnhygiene ved å pusse tennene og bruke tanntråd.

Nå som du har fått en innblikk i hva en spesialist i endodonti kan gjøre, så vet du hvem som kan redde tennene dine fra smerte og sykdom. Enten det er diagnostisering, rotbehandling eller behandling av tannskader, er en endodontist en ekspert du kan stole på. Ikke nøl med å oppsøke en spesialist i endodonti hvis du opplever tannverk eller har andre tannrelaterte problemer som en allmenntannlege ikke finner ut av.

Tror du en spesialist i endodonti er rett person til å hjelpe deg med tannverk eller et annet tannproblem? Her er en oversikt over endodontister i de største byene og kommunene i Norge:

Spesialister i endodonti i Oslo
Spesialister i endodonti i Bergen
Spesialister i endodonti i Trondheim
Spesialister i endodonti i Stavanger
Spesialister i endodonti i Bærum

For alle andre byer og kommuner se vår oversikt over alle spesialister i endodonti.

Del artikkelen med andre: